{ "title": "Miyop Ameliyatı", "image": "https://www.miyop.gen.tr/images/Miyop-Ameliyati-39.png", "date": "20.01.2024 00:16:53", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Miyop Ameliyatı; Işınlarıngözün odak merkezinde değil retinanın önüne düştüğü bir kırılma kusuru olan miyop günümüzde kolaylıkla ameliyat edilebilmektedir. Birçok insan ameliyat kelimesini duyduğu için tedirgin olmakta ve risklerini merak etmektedir. Fakat miyop ameliyatları en kolay ve en başarılı ameliyatlar olarak değerlendirilebilir. Miyop ameliyatı sonrasında yüzde 95 oranında miyop sorunu çözüme kavuşur. Ameliyat kararı verebilmek için gözlük numarasının en az 1 senedir değişmiyor olması gerekir. Ameliyat kararı verildikten sonra ise kornea tabakasının şekli, retinanın kalınlığı gibi unsurlar ameliyatın şeklini belirlemek için tetkik edilir. Miyop ameliyatı, genellikle lazer teknolojilerini içeren operasyonlar oldukları için yaklaşık 5-10 dakika sürer. Operasyon kornea tabakası üzerinde yapılır. Kornea tabakası damar yapının olmadığı bir dokuya sahiptir. Damar doku bulunmadığı için miyop ameliyatları kanamalı ameliyatlar değildir.

Miyop ameliyatı acı verir mi; Ameliyat öncesinde kullanılan göz damlası lokal anestezi sağladığından ameliyat sırasında herhangi bir acı ve ağrı hissedilmez. Fakat operasyonun şekline göre ameliyat sonrası 6 saat ile 2 gün arasında batma hissi, gözlerde yaşarma, batma ve hafif baş ağrısı görülebilir. Baş ağrısı genelde aşırı ışığa hassasiyetleşme ile ilgilidir. Ameliyat sonrası direk gün ışığına çıkmak bu yüzden tavsiye edilmez, güneşe çıkarken koruyu güneş gözlükleri önerilebilir.

Miyop ameliyatında kullanılan yöntemler; Günümüzde teknoloji hızla ilerlemekte ve her yeni gün bu tarz ameliyatlarda teknikler gelişmektedir. LASIK (Laser-Asisted Situ Keratomilessis), Intralese LASIK, PHR(Photorekraktif keratektomi) kullanılan yöntemlerden sadece birkaçıdır. Operasyonun şeklini belirleyen yüzeyin ameliyata olan uygunluğu, daha önce operasyon geçmişi olup olmadığı ve astigmat gibi başka kırılma kusurlarının olup olmadığıdır.

Miyop ameliyatı kimlere yapılır; 18 yaş üstü bireylerde şeker ve romatizma gibi sistemik rahatsızlıklar bulunmadığı durumlarda, retina yüzeyi kalınlığı operasyona uygun olduğunda, son 1 sene içinde miyop numarası değişmemişse, gözlük numarası 10 numaranın altında ise keratokonus gibi başka hastalıkların varlığı söz konusu değilse her yaştan ve her cinsiyetten kişiye rahatlıkla uygulanabilir.

Miyop ameliyatı sonrası dikkat edilecekler; operasyondan sonraki ilk 24 saat banyo yapılmaz. Doktorun yazacağı göz damlası enfeksiyon oluşma ihtimaline karşı reçeteye uygun şekilde düzenli olarak kullanılmalıdır. Batma hissi normaldir kesinlikle el ile gözü ovalamamak gerekir. Ameliyat sonrası göz bandaj ile kapatılmaz bu yüzden direk güneş ışığına çıkılmamalıdır.
" } ] }