{ "title": "Miyop Astigmat Nedir", "image": "https://www.miyop.gen.tr/images/miyop-astigmat-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 15:59:18", "author": "Ataberk", "article": [ { "article": "
Miyop astigmat; korneanın yumurta şeklinde olduğu gibi olduğu, tam olarak yuvarlak olmadığı ve gözün belirli bir uzaklıktaki nesneleri odaklayamaması durumudur. Bu durum kalıtımsal olduğu gibi 6-7 yaş civarı olan çocuklarda meydana da gelebilir. Çocuklar genelde küçük yazıları okurlar ancak uzak görme gerektiren örneğin sınıf tahtasındaki yazıları okuyamazlar. Miyop astigmatın nedenleri arasında; gözün önden arkaya normalden uzun olduğu veya kornea veya merceğin kırma gücünün normalden fazla olduğu durumda gelişmesini sayabiliriz. Bu sebeple resim retina yüzeyinde değil onun önünde oluşur.

Miyop Astigmat'ın Belirtilerini Şu Şekilde Sıralayabiliriz
Miyop Astigmat olan hastalarda çabuk yorulma, uzaktaki nesneleri net görememe ve çocuklar için özellikle okumaktan sıkılma gibi eylemler gerçekleşebilir. Bu hastalığın mevcut olduğu çocuklar özellikle uzak görme odaklı oyunları oynamaktan çekinir, sınıftadersi tahtada izleme eğilimini azaltırlar. Görüntü hiçbir zaman net değildir. Örneğin pencereye baktıklarında dik kenarları netten, yatay kenarları bulanık görülebilir. Kalıtımsal bir faktör olduğu için, az ışık, çok ışık, aşırı bilgisayar oynama gibi dış etkenlere bağlı olarak gelişim göstermez.
Miyop astigmat, kalıtımsal bir hastalık olarak baş gösterebileceği gibi, bazı göz ve diğer hastalıkların gelişim ve sonucu olarak da ortaya çıkabilir. (Diabet-marfan-keratokonus-katarakt v. S.) bu sonuç da göz muayenelerinin özellikle doktorlar tarafından yapılması gerektiğinin önemini göstermektedir.

Miyop Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır?

Belli bir dereceye kadar şikâyet olmadıkça tedavinin gerektirmediği hastalık türüdür. Ancak belirtilerinin yoğun olarak yaşandığı bireylerde Gözlük ve Kontakt Lens tedavisi uygulanmaktadır. Uygulanan tedavide en iyi sonucu sert veya yarı sert lensler sağlamaktadır. Fakat tozlu ortamlarda rahatsızlık vereceği için TORIC denilen yumuşak lensler tercih edilmektedir. Yine de tedavinin şekline ve hastanın görme etkilerine göre sert lensler de tercih edilebilmektedir. Eğer hastaya uygulanan lens tedavisinde görme bozukluğunda herhangi bir gelişim gözükmüyor ve lens gözü tahriş ediyorsa Kornea nakline kadar tedavi şekillendirilebilmektedir.
" } ] }