{ "title": "Miyop Göz Egzersizleri", "image": "https://www.miyop.gen.tr/images/miyop-goz-egzersizleri.jpg", "date": "19.01.2024 14:11:17", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Miyop Göz Egzersizleri, Miyop rahatsızlığı veya uzağı görememe durumu içerisindeki kişi yakınındaki nesneleri net bir şekilde görebilirken uzakta bulunanları buğulu bir şekilde görür. Yapılmakta olan araştırmalar, Amerika Birleşik Devletleri içerisindeki nüfusun %30'unun miyop olduğunu söylemekte. Miyop rahatsızlığı genetik yollar aracılığıyla alınabildiği gibi çok fazla görsel stresin sonucunda da gerçekleşebilir. Miyop tedavisi genel olarak gözlükler veya lensler aracılığıyla yapılır. Ancak gözlükleri veya lensleri kullanmadan yapılan görsel egzersizleri yapmak da bazı kişilerde görüş sağlığını geliştirebilir ve miyop rahatsızlığının tedavisine yardımcı olabilir.

Miyop göz egzersizleri nelerdir?

Miyop göz egzersizlerinin başında görüş alanı derinliği egzersizi gelir. Bu egzersizin amacında yakınınızda duran ve uzağınızda bulunan bir nesneye odaklanmaya çalışırsınız. Hem görebileceğiniz mesafede bulunan nesnelere odaklanıp, bir de sadece buğulu bir şekilde görebildiğiniz nesnelere odaklanmaya çalışmak göz kaslarınıza büyük egzersizdir. Bu egzersiz için parmağınızı burnunuzdan 15 cm uzakta tutmaya çalışın. Parmağınıza net olarak 5 saniye odaklanın. Ardından 6 metre ötede duran bir nesneye 5 saniye boyunca net bir şekilde odaklanın.

Avuçlamak şeklindeki hareket, miyop göz egzersizleri için idealdir. Yavaş yavaş bir şekilde gözlerinizin çevresindeki kasların gerginliğini azaltarak gözlerinizi kolaylıkla rahatlatabilirsiniz. Bir sandalyeye rahat bir şekilde oturduktan sonra dirseklerinizi aynı hizada yumuşak rahat bir yüzeye veya bir yastığın üzerine yaslayın. Gözlerinizi çok fazla sıkmadan ışık girmeyecek şekilde kapayın ve avuç içiniz ile gözlerinizin üzerini örtün. Sağ gözünüzü sağ avuçla, sol gözünüzü de sol avuçla çok fazla bastırmadan kapatın. Gözlerinizin üzerine baskı yapmayın ve gözlerinizi sıkı bir şekilde yummayın. Gözlerinizin görüşünde hiçbir şekilde ışık olmamasına, tamamen karanlıktan ibaret olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Gözlerinizin rahatladığını hissedene kadar bu pozisyonda kalmaya devam edin.

Bu sefer ki miyop göz egzersizinin adı ise okumadır. Okuma egzersizi içerisinde, iki gözü de hem tek başına hem de beraber bir şekilde kullanmak, belirlenmiş olan bir uzaklıktan numaraları okumak hedeflenir. Fakat bu egzersize başlamadan önce avuçlamak egzersizini yaparsanız daha rahat edeceğiniz bilinir. Rahat bir sandalyeye, dik bir şekilde oturun ve duvarda asılı bulunan takvime odaklanın. Takvimde bulunan numaraları neredeyse okuyamayacak kadar uzak bir mesafede oturun. Gözlerinizi bir anlığına kapatın ve açtığınız zaman numaraları okuyun. Gözlerinizi açıp numarayı okumadan önce o numaraya beyninizde bir şekilde canlandırın. Gözlerinizi teker teker kullanarak egzersizi art arda tekrarlayın. Kullanmadığınız gözünüzü avucunuzla kapatın ve iki gözünüz arasında bulunan görsel farkına dikkat edin. Eğer gözlerinizden birisi daha az görüyorsa, az gören gözünüzle daha çok okumaya özen gösterin. Günde 15 dakika bu egzersizi yapmanız gerekiyor. Bu egzersizleri aksatmadan her gün sık bir şekilde tekrarladığınız zaman gözlerinizin görsel açıdan oranını ve sağlığını olumlu yönde etkilemiş olacaksınız. Çünkü gözünüzün içerisindeki retina tabakası artık daha net bir biçim almış olacak ve böylece siz de net görme yüzdeliği açısından bir hayli yol almış olacaksınız.

Bunların yanı sıra miyopluk tamamen tedavi edilebilen bir göz rahatsızlığıdır. Kullanması kolay ve basit olan kontakt lensler veya gözlükler bu rahatsızlığın oluşturduğu görüntü bozukluğunu düzeltebilir. Eximer lazer tedavisi olarak adlandırılan yöntem ise bu rahatsızlığın kesin olan çözümüdür. Fakat bu lazer tedavisinin yerine getirilmesi için de birkaç şart vardır. Bunlar kısaca:
Bunlara rağmen ilk önce Uzman bir doktorun muayenesinden geçmek gerekir çünkü lazer tedavisi herkese uygun bir tedavi değildir. Tabi ki eğer miyop rahatsızlığı, diğer hastalıklarda da olduğu gibi erken teşhis konulursa çok daha kolay bir tedavi süreci olur.
" } ] }