{ "title": "Miyop Hipermetrop", "image": "https://www.miyop.gen.tr/images/miyop-hipermetrop.jpg", "date": "19.01.2024 01:00:50", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Miyop Hipermetrop; Göze düşen ışığın retinanın önüne ya da arkasına düşmesi ile sonuçlanan ve tıp literatüründe kırılma kusuru olarak geçen MiyopHipermetrop teknolojinin gelişmesi ile tedavisi başarılı olarak yapılabilen göz rahatsızlıklarıdır. Göz optik bir sistemdir. Bu sistem içerisinde ışığın kırılma açısından mercek kalınlığına kadar birçok faktör birleşerek görmeyi sağlar. Bunlardan birindeki bozulma ise bazı göz kusurlarına neden olur. Miyop ve Hipermetrop ışığın kırılma açısıyla ilgilidir ve iki görme kusuru aynı anda aynı gözde birlikte görülmez fakat kusurlardan biri zaman içinde bir diğerine dönüşebilir. Yani miyop olan kişi zamanla hipermetrop, hipermetrop olan kişi ise zaman içinde miyop olabilir. Bazı durumlarda bir gözde miyop görülürken bir gözde ise hipermetrop görülebilir.
Eğer gözde astigmat varsa hipermetrop olan bir kişi astigmatik miyop olabilir, miyop olan kişi ise astigmatik hipermetrop olabilir. Fakat bu göz rahatsızlıkları özellikle son yıllarda hiç kesik atılmadan yapılan laser operasyonları ile dakikalar içinde düzeltilmektedir.

Sağlıklı bir göz farklı uzaklıklarda yer alan nesneleri odaklamak için mercek kullanır. Örneğin; yakın bir noktaya bakarken göz merceği kalınlaşırken uzak bir noktaya bakarken mercek incelir. Bakılan nesne merceğin eğriliği en azken ağ tabaka üzerinde odaklanır. Eğer odaklanma retinanın önünde ya da arkasında oluyorsa da Miyop ve Hipermetrop gibi iki göz kusuru ortaya çıkar. Miyop ve hipermetropun gelişimi genetik nedenlerle olabildiği gibi yaşam şekli ile de ortaya çıkabilir. Örneğin, sürekli bilgisayar başında çalışan, uzun mesafe alanlara bakacak vakti olmayan kişiler miyopa sıklıkla yakalanırken astronomi ile uğraşan kişilerin hipermetropluğa yatkın olduğu görülmüştür. Burada göz kaslarını etkileyen dışsal çevre gözün görüş şeklini de etkilemektedir. Kullanılan bazı ilaçlar, geçirilen hastalıklar, yaş faktörü gibi unsurlar da kornea üzerinde tahribata neden olabilir, retinayı etkileyebilir. Göz merceğinin açısı üzerinde etki de bulunabilir. Tüm bu etkenler miyop ve hipermetrop gibi göz kusurlarının oluşmasında etkili olabilir. Basit miyop 20'li yaşlara gelindiğinde daha fazla ilerlemez fakat hipermetrop 40 yaşından sonraki kişilerde sıklıkla görülebilir.

Miyop Hipermetrop Arasındaki Farklar
" } ] }